Logo Tromp en Van Eck
checkRuim 30 jaar ervaring  checkElke zaterdag open van 10:00 tot 16:00 uur

Stooktips voor houtkachel

Een houtkachel of open haard stoken hoeft niet moeilijk te zijn. Ontdek nu alle stooktips om alles uit uw houtkachel te halen.

Als de temperaturen dalen, wordt het tijd om de houtkachel weer aan te steken. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen nog niet op de juiste manier stoken. Door op de verkeerde wijze hout te stoken gaat dat ten koste van het rendement en kunnen buurtbewoners overlast ervaren van uw houtkachel.

Toch is de oplossing simpel. Zorg ervoor dat u op de juiste manier uw hout stookt. Ontdek onderstaande stooktips van Tromp en Van Eck. Met ruim 30 jaar ervaring weten zij hoe u het beste kunt stoken.

Tip: Heeft uw houtkachel zwarte glasramen? Dat kan een teken zijn van onzorgvuldig stoken.

Weten of u goed stookt?

Dit is eenvoudig zelf te controleren. Controleer uw haard op de volgende punten:

Hoe kan ik een houtkachel het beste aansteken?

Allereerst, wat is de beste manier om uw houthaard aan te steken? Veel mensen beginnen altijd met papier, aanmaakhout en dan een paar grote blokken hout bovenop. Herkenbaar? Dit is helaas niet de juiste werkwijze. Doordat de grote blokken bovenop liggen, duurt het langer voordat deze gaan branden. De blokken worden te langzaam warm, waardoor er extra fijnstof kan vrijkomen. De beste manier om de houtkachel aan te steken is de ‘top fire-methode’: begin onderaan met de grotere blokken, dan wat aanmaakhoutjes en daarboven of tussen wordt het aanmaakblokje geplaatst.

Tips om uw houtkachel aan te steken én te laten branden

  1. Zorg ervoor dat de luchtkleppen en afvoer openstaan;
  2. Gebruik de ‘top fire-methode’ om uw houtkachel aan te steken
  3. Prop de kachel niet te vol(!)
  4. Maak gebruik van ruim voldoende aanmaakhoutjes
  5. Steek de kachel aan met aanmaakblokjes – Dit is veel beter dan papier.
  6. Het is verstandig om het deurtje even open te houden voor extra lucht, totdat de kachel goed brandt.

Als het goed is brand de houthaard nu goed en heb je een prachtig houtvuurtje. De rook wordt beperkt en het rendement blijft zo hoog mogelijk.

Hoe kan ik voorkomen dat de houtkachel steeds uit gaat?

Om ervoor te zorgen dat de houtkachel niet zomaar uit gaat is het verstandig om tijdig uw haard aan te vullen met brandhout. Wacht hier liever niet te lang mee. Bij het aanvullen van uw houtkachel is het van belang dat er nog een zichtbaar vlammenspel is. Indien er enkel gloeiende kolen overblijven is het eigenlijk al te laat. Als u tijdig het brandhout bij vult, kunt u optimaal genieten van uw haardvuur.

Extra stooktips voor een houtkachel:

  1. Stook alleen volledig gedroogd hout. Als het hout nog niet goed droog is, kan uw houtkachel extra gaan roken en komt er fijnstof vrij. Bent u iemand die uw eigen hout hakt? Zorg ervoor dat het hout minstens 1-2 jaar goed gedroogd is voordat het in de houtkachel terecht komt.
  2. Vermijd geverfd of geïmpregneerd hout of spaanplaten. Als deze houtsoorten in uw houtkachel terecht komen, kunnen er metalen vrijkomen.
  3. In de praktijk komt het nog regelmatig voor dat men in hun kachel ook kranten en karton verbranden. Dit is niet verstandig.
  4. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd wordt
  5. Smoor het haardvuur niet
  6. Stook liever niet met harde wind of mistig weer.
  • Altech
  • Bad Boys Brand
  • Barbas
  • BellFires
  • Cheminee
  • Contura
  • Dik Geurts
  • Dovre
  • Dru
  • Faber
  • Fero
  • Gazco
  • Harrie Leenders
  • Helex
  • HWAM
  • Jøtul
  • Kal-Fire
  • Lotus
  • Morsø
  • Reny
  • Scan
  • Spartherm
  • Stratford
  • Wanders
Copyright 2018 - Tromp en Van Eck B.V. | Algemene voorwaarden | Privacy Policy
Volg ons op: